sobota, 15 czerwca 2013

Krewetki w sosie kokosowym z mango

Powracam po długiej przerwie spowodowanej brakiem weny kulinarnej ze słodko-ostrymi, przepysznymi krewetami, które mnie samą zaskoczyły smakiem. Wykombinowałam do nich sałatkę z awokado i blanszowanej cukinii z dressingiem z sosu sojowego - żeby nie wypaść z konwencji;). We wszystkim jest sporo papryczki chilli, to znaczy dla mnie w sam raz, ale rozumiem, że dla kogoś niebędącego miłośnikiem ostrości przesadziłam. Zatem jeżeli jesteś śmiertelnikiem krzywiącym się na samą myśl o ostrym daniu - odpuść papryczki ;)

Marynata do krewetek:
- sok z 1 limonki
- 1 papryczka chilli drobno posiekana może być z pestkami :>
- 1cm imbiru starty na drobnych oczkach tarki
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 2 łyżeczki sosu ostrygowego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego

Sos z mango:
- 1 dojrzały owoc mango
- 3 szalotki
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka masła
Sałatka:
- młoda cukinia
- dojrzałe awokado
- świeża kolendra
- papryczka chilli
- orzechy nerkowca

I na dressing:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki musztardy
- kilka kropel oleju sezamowego
- oliwa z oliwek
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżeczki miodu

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty i wrzucamy do niej na około pół godziny rozmrożone (jeżeli masz mrożone) lub obrane (jeżeli jesteś szczęśliwym posiadaczem świeżych) krewetki. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim drobno posiekaną szalotkę, następnie dodajemy pokrojony w kosteczkę miąższ mango i dusimy chwilę. Gdy sok wydobywający się z owocu w połowie odparuje dodajemy krewetki wraz z marynatą i mleczko kokosowe. Dusimy jakieś 5 - 6 minut. Żeby powstała sałatka wystarczy 'wystrugać' wstążki z cukinii za pomocą obieraczki do warzyw, następnie je zblanszować. Chilli kroimy w drobne, cieniutkie paseczki, awokado kroimy w kosteczkę i siekamy (niezbyt drobno) kolendrę. W tak zwanym międzyczasie prażymy orzechy nerkowca na suchej patelni. Wszystkie składniki naszej sałatki mieszamy wraz z dressingiem. Gotowe krewety możemy podać z chińskim makaronem (tak jak ja), lub z ryżem jaśminowym. Będzie pyszne:)

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię takie egzotyczne dania! a do tego nerkowce - pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń