poniedziałek, 31 grudnia 2012

Zawijane wytrawne ciasteczka

  Z okazji Sylwestra postanowiłam zrobić kilka przystawek, taki finger food żeby było co pochrupać pomiędzy drinkami. Tak się złożyło, że narobiłam same zawijanki;), ale nie wszystko na raz. Dzisiaj ciasteczka z ciasta francuskiego z żółtym serem i szynką szwarcwaldzką. Niezbędne do ich zrobienia są:

- opakowanie ciasta francuskiego
- ser żółty (jaki lubisz)
- szynka szwarcwaldzka, chociaż w sumie pasuje każda długodojrzewająca
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- jajko
- pieprz, sól, oregano, bazylia

  Na początek robimy sos, to znaczy mieszamy koncentrat z przyprawami (nie przesadzałabym z solą, której dość jest w szynce). Rozwijamy ciasto francuskie i równomiernie smarujemy je pomidorową mieszanką. Na tak przygotowane ciasto wykładamy równo, na całej powierzchni najpierw szynkę, potem ser i zawijamy delikatnie, w miarę ciasny rulon. Kroimy powstałą roladę na plasterki grubości około 1 cm, wykładamy każdy z osobna na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i smarujemy każde ciasteczko roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na jakieś 10 - 13 minut.
  Po upieczeniu ciasteczka są chrupiące, cudownie serowe z delikatnym aromatem pizzy;)


 

1 komentarz:

  1. Ciasto francuskie zawsze się sprawdza, u mnie w wersji z łososiem(kuchnia lidla), również pyszne:)

    OdpowiedzUsuń