środa, 2 stycznia 2013

Rolada szpinakowa z łososiem i kremowym serkiem

 Wspaniałe i zaskakująco harmonijne połączenie smaków i konsystencji. Wyrazisty łosoś, szpinakowy szpinak, a do tego aksamitny, chrzanowy serek. Na prawdę świetna zawijana przystawka, w dodatku ciekawa i łatwa w przygotowaniu. Do zawinięcia takowej roladki potrzebujemy:

- 200g wędzonego łososia
- 500g świeżego szpinaku (może być baby)
- 1 serek Almette śmietankowy
- 1 serek Almettle chrzanowy
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- sok z cytryny
- sól, pieprz, ostra papryka w proszku, gałka muszkatołowa
- ok. 2 łyżeczki chrzanu

  Rozpoczynamy od zrobienia szpinakowego ciasta. W tym celu zlewamy szpinak wrzątkiem, ustawiamy w garnku na gazie, a kiedy woda ponownie się zagotuje odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dokładnie wyciskamy pozostały płyn. Następnie drobno siekamy nasz szpinak, przekładamy go do miski, gdzie mieszamy go z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej (z tym uwaga, bo to nie piernik;)). Z białka i szczypty soli ubijamy sztywną pianę, którą stopniowo dodajemy do szpinakowej mieszaniny. Gotowe ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy z niego w miarę regularny prostokąt i  wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut.
  W tym czasie przygotowujemy serki, a mianowicie mieszamy je razem doprawiając chrzanem.
  Ciasto studzimy, smarujemy je równomiernie masą serkową, układamy na niej plastry wędzonego łososia, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy ostrą papryką. Po ułożeniu wszytkich składników, roladę należy delikatnie i szczelnie zwinąć, opatulić folią spożywczą i wstawić do lodówki na jakąś godzinkę, może dwie.
  Przed podaniem kroimy roladkę na malownicze, trzykolorowe plasterki. Świetnie smakuje na kawałku pieczywa, ale i jedzona samodzielnie jest przepyszna i ma delikatny, kremowy posmak.

 

1 komentarz:

  1. Szanowna Pani,
    widzę, że zamieściła Pani świetny przepis z użyciem serka Almette. To doskonała okazja do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na zamieszczenie przepisu w Aplikacji, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!

    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń