niedziela, 6 stycznia 2013

Grillowany tost z jajkiem sadzonym

  Czyli bardzo dekadenckie niedzielne śniadanie. Takim tostem nie sposób się nie zachwycić,  zwłaszcza w szary, leniwy, deszczowy poranek. Bardzo krzepiąca i poprawiająca nastrój sprawa;). Składniki są jak zwykle proste, nie potrzeba robić po nie wyprawy na drugi koniec miasta. Są to:

- 2 kromki chleba (nie musi być tostowy, w zasadzie lepiej nawet żeby nie był;))
- majonez
- 1 dobre jajko
- ser żółty
- dobra szynka
- odrobina masła

  Zrobienie tosta to sprawa prosta:). Na początek sadzimy na maśle jajko. Kromki chleba smarujemy majonezem i teraz uwaga: będziemy grillować kanapkę "majonezem na zewnątrz". Możemy to uczynić na suchej patelni, lub jeżeli ktoś jest szczęśliwym posiadaczem grilla elektrycznego - to proszę bardzo. Najlepiej jest nagrzać patelnię (lub grill) i ułożyć na niej po kolei: kromkę chleba (majonezem na dół), ser (duużo sera), jajko i szynkę. Wszystkie te składniki przykrywamy drugim kawałkiem pieczywa (majonezem do góry) i podgrzewamy dopóki ser się nie rozpuści, a chlebek nie przypiecze. Jeżeli nie mamy zamykanego grilla, zmuszeni jesteśmy odwrócić naszą kanapkę, aby podpiec ją jeszcze z drugiej strony.
  Tak przygotowany tost jest przepyszny. Chrupiący chleb, ciągnący się ser i płynne żółtko - pycha. Nie powiem, że nie jest kłopotliwy z jedzeniu, bo to nie prawda. Polecam go jednak wszystkim, którzy potrzebują solidnego śniadania i niekoniecznie liczą kalorie.

4 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam, a taki prosty i zapewne smaczny :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie tosty,ale robie w wersji dietetycznej,chleb zytni,zamiast majonezu-ketchup light,jajko "sadze" na suchej patelni,do tego warzywka,ser i wedlinka.mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z założenia tościor miał być treściwym śniadaniem dla samca, więc o ograniczaniu kalorii nie mogło być mowy ;)

      Usuń
  3. Lubię takie tościki :) tylko nie na maśle, bo masło podnosi cholesterol, wolę na oleju rzepakowym, który ma dużo omega-3.

    OdpowiedzUsuń