W zasadzie to 'lasagne - cennelloni', bo makaronowe rurki zrobiłam owijając szpinakowy farsz w świeże płaty lasagne. Zaczynam od przygotowania pomidorkow:
- 100g pomidorków koktajlowych pokrojonych w plasterki
- oliwa z oliwek
- cukier
Pomidory układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy cukrem i wkładamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.
W tym czasie możemy zająć się nadzieniem:
- 250g szpinaku baby
- 300g sera ricotta
- 150g grzybów (u mnie mrożona mieszanka kurek, prawdziwków i podgrzybków)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek
Szpinak drobno siekamy, to samo robimy z rozmrożonymi grzybami i mieszamy razem. Do tego wszystkiego dodajemy ricottę i doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i gałką muszkatołową. Tak przygotowany farsz owijamy świeżymi płatami lasagne i układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.
Teraz czas na serowy beszamel:
- 50g masła
- 75g mąki
- 0,5l mleka
- bazylia
- 100g startego parmezanu
- sól, biały pieprz
Rozpuszczamy masło w rondelku i dodajemy mąkę (cały czas mieszamy), a gdy się połączą stopniowo dolewamy mleko i dalej dokładnie mieszamy dopóki sos nam nie zgęstnieje. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Beszamel jest wymagający i nie 'wybacza' żadnej chwili nieuwagi - przypala się lub robią się w nim grudki. Mój całe szczęście wyszedł cudownie aksamitny i gładki.
Do gotowego sosu dodajemy parmezan, pokrojone liście bazylii i zalewamy nim makaronowe rurki. Z wierzchu możemy posypać dodatkowo jeszcze startym serem. Tak przygotowany makaron pieczemy w 200 stopniach pod przykryciem przez 30 minut.
Podajemy posypane podsuszonymi pomidorkowymi chipsami, czarnymi oliwkami i listkami świeżej bazylii. Wspaniale wzbogacają smak i dodają naszemu daniu kolorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz