piątek, 19 lipca 2013

Chłodnik z awokado



Natrafiłam wczoraj przypadkiem w sklepie na wspaniałe, dojrzałe awokado. Na początku chciałam po prostu wyjeść kremowy miąższ łyżeczką prosto z łupinki, ale koniec końców nabyłam jeszcze dwa młode pory i zrobiłam chłodnik.

- 2 dojrzałe awokado
- 1l bulionu
- 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
- 2 młode pory
- 2 łyżki soku z cytryny, a najlepiej z limonki
- świeża mięta i kolendra
- 3 łyżki kwaśniej śmietany
- sól, pieprz, chilli w proszku
- płatki migdałowe
- oliwa z oliwek

Na początek kroimy pory w talarki i podsmażamy na maśle do zeszklenia, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości, a następnie rozdrabniamy blenderem, tak żeby powstał gładki krem. Miąższ obu awokado miksujemy z sokiem z cytryny, miętą i kolendrą, mieszamy z kremem z porów i dodajemy trzy łyżki śmietany. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Schładzamy i podajemy z kwaśną śmietaną i chrupiącymi, uprażonymi na oliwie z oliwek z dodatkiem chilli i soli płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz